Daha önce şu bağlantıdaki yazımda Elektronik kitap okuyucu ve Kindle’dan bahsetmiştim. Bu yazıda ise, Medium’da takip etmek istediğiniz yayın ve yazıları, Kindle üzerinden nasıl okuyabileceğinizi aktaracağım. Bu yöntemi, yine Medium’da yer alan “Read Medium on your Kindle” yazısından öğrendiğimi de belirteyim.
Kindle’dan Medium (ve diğer RSS haberleri ve makaleleri) takip etmek için Readability hesabına ihtiyacınız var. İlgili bağlantıyı kullanarak yeni bir hesap yarattıktan sonra, Settings > Kindle altında aşağıdaki ayarları gerçekleştirin. Kindle e-mail adresi kısmına, elektronik kitap okuyucunuz ile bağlantılı olan mail adresini girmeniz gerekiyor.
Daha sonra Amazon Kindle yönetim sayfanızda, onaylı e-posta göndericileri listesine “kindle@readability.com” adresini eklemeniz gerekiyor. Amazon’a giriş yaptıktan sonra “Manage Your Content and Devices” altından “Settings” i seçin.
Şimdi de, hem Medium’dan hem de ilgili RSS kaynaklarından otomatik olarak haberlerin indirilip Readability’de derlenmesini sağlayacak IFTTT tarifini oluşturmaya geldi. Üye değilseniz şuradan IFTTT’ye üye olun. Sonra şu bağlantıyı takip ederek ilgili tarifi açın.
Örneğin Medium Türkçe yayını takip etmek istiyorsanız ilgili yayın adresi olan “ https://medium.com/turkce” için Feed URL kısmına “https://medium.com/feed/turkce” girmeniz gerekiyor.
“Add” ile tarifinizi ekledikten sonra Readability hesabınız ile tarif ilişkilendirilecek (adımları takip ederek gerekli izini vermelisiniz). Diğer siteleri ve haber kaynaklarını benzer şekilde yeni IFTTT tarifleri ile eklemeniz gerekecek.
Hatta Readability’nin Internet tarayıcı eklentilerini de kurarsanız, Internet’te gezerken daha sonra Kindle üzerinden okumak istediğiniz makaleleri otomatik olarak Kindle’ınıza gönderebilirsiniz.
IFTTT kurulumu sonrasında artık her gün saat sabah 4 gibi Readability hesabımda biriken makaleler derlenerek Kindle mailime geliyor. Sabah uyandığınızda Kindle’ınızı açıp derginizin ulaştığını görmek büyük keyif;
Derginizi indirdikten sonra okumak için artık internete bağlanmanıza gerek yok. Tüm yazılar ilgili dergi içerisinde bulunuyor;
Diğer elektronik kitaplarda yapabildiğiniz gibi bu dergilerde de altını çizme, not alma, Türkçe karşılığını görme gibi işlemleri yapabiliyorsunuz.
Bilgisayar başında çok vaktim olmadığı için okuyamadığım pek çok Medium makalesini, gözlerimi yormadan, Internet gerektirmeden (örn. metroda okumak için) okuyabilmek çok güzel.
Merak edenler olabilir, fotoğraflar doğal olarak siyah beyaz görüntüleniyor ve tablet / PC deki gibi detaylı değil. Ayrıca düşük çözünürlüklü şema, diagram gibi görsellerin gösterimi hem yavaş, hem de yaklaştırma / uzaklaştırma gerektirdiği için çok pratik değil.
Özetle eğer bir elektronik kitap okuyucunuz varsa ve kitap dışında güncel içeriği de gözlerinizi yormadan okumak istiyorsanız, bahsettiğim yöntemi denemenizde fayda var.