Okumaya ayırabildiğim sınırlı zamanı aynı kişinin farklı biyografilerine ayırmış olmam pek mantıklı gözükmese de, her okuduğum kaynakta daha farklı yönleri ve hikayeleri ile anlatılan Steve Jobs’u anlamaya çalışmak bana keyif veriyor. Bu son okuduğum, Dost Körpe’nin çevirdiği Walter Isaacson’a ait biyografi ise içlerinde Steve Jobs’u en detaylı anlatanıydı.
Kitap 450 sayfa olduğu için eğer e-kitap okuyucunuz varsa elektronik halde okumanızı tavsiye ederim, D&R’da e-kitap sürümü yer almakta.
Kitapta altını çizdiğim bazı kısımları aşağıda görebilirsiniz;
- Apple III başarısız oldu. Mühendislerden biri olan Randy Wigginton durumu şöyle özetledi: “Apple III grup seksten doğmuş bir bebek gibiydi; seksten sonra herkesin başı ağrıyordu, ortada piç bir çocuk vardı ve kimse onu sahiplenmiyordu.”
- “Cehaletin güçlendirici yönünü gördüm,” diyor Atkinson. “O işin yapılamayacağını bilmemem yapabilmemi sağladı.”
- “Buna her gün baktığınızı düşünebiliyor musunuz?” diye bağırdı. “Önemsiz bir şey değil bu, düzgün yapmamız gereken bir şey.”
- “Güzel bir çekmeceli dolap yapan bir marangozsan arka tarafta kontrplak kullanmazsın, o taraf duvara dönük duracak ve kimse görmeyecek olsa bile. Orada olduğunu bileceksindir, bu yüzden arka taraf için güzel bir tahta kullanırsın. Geceleri rahat uyuyabilmen için dolabın her tarafının estetik, kaliteli olması gerekir.”
- Jobs 1980’lerin başlarında yaptığı bir Japonya gezisinde, Sony’nin başkanı Akio Morita’ya neden şirketteki herkesin üniforma giydiğini sordu. “Çok utanmış gibiydi; bana savaştan sonra kimsenin giysisi olmadığını ve Sony gibi şirketlerin işçilerine her gün giyecek bir şeyler vermek zorunda kaldıklarını söyledi,” diye anımsıyordu Jobs.
- Efsaneye göre, Antik Roma’da muzaffer bir general sokaklardan geçerken bazen peşinden bir uşak gelirdi ve bu uşağın görevi ona “memento mori”, yani öleceğini hatırla demekti. Faniliğin hatırlatılması kahramanın sağduyulu kalmasına, biraz alçakgönüllü olmasına katkıda bulunurdu.
Daha çizdiğim epey yer var ama Internet’te yayınlamak için bu kadar yeter. Eğer ürün tasarımı, yazılım geliştirme, pazarlama, iş geliştirme gibi konulara ilgi duyuyorsanız, kitapta yer alan “Jobs Hikayelerini” seveceksiniz.