Artık her şeyi daha hızlı yapmak zorundayız.. Daha hızlı ulaşmak, daha hızlı bağlanmak gibi bitmek tükenmek bilmeyen bir hız ihtiyacımız var. Televizyonlar 50 Hz lerden 800 Hz lere ulaştı, fotoğraf makineleri saniyede 2-3 kare çekmezse tercih edilmiyor. Mp3 arşivindeki elli bin şarkı, bastın mı karşında olmalı.. uydu alıcının hızlı kanal değiştireni makbul, kanallar arasında geçişteki milisaniyelere tahammülümüz yok.. İşe hızlı gitmemiz gerek, eve hızlı dönmemiz gerek. Hızlı yemek yiyip, bir an evvel mesaiyi bitirmemiz gerek. Belki bu sebeple uzun zamandır, başladığım hiç bir kitabın sonunu getiremiyorum.. kitaplar artık çok yavaş, çok şükür ki e-kitaplar var..Maymun iştahlı biri için bulunmaz nimet, bul indir yükle, atlaya zıplaya oku, sonra devam ederim de, sıradakine geç.. Peki, bütün işleri hızla bitirdiğimizde, neyin keyfini yapacağız?
Keyfin de hızlısı makbul, biri bitsin ki diğerine sıra geldin. Artık bir albümü baştan sonra da dinleyemiyorum. Sürekli yeni albümler alıyorum, arşivdeki yerini almadan önce hızlı(!) bir ön dinleme, ritmini beğendiklerimin arasından belki bir ya da ikisini tamamen dinliyorum ve “bu albümü bir ara dinlerim” diyerek rafa kaldırıyorum.. sonra, hiç sırası gelmiyor.. Evde film izlerken bile, ağır sahneleri ileri alıyoruz.. Digitürk plus’a çok şükür, reklamları sar, klipleri sar, sıkıcı kısımları sar.. 5 saatlik talk show, oluyor 45 dk..
Tüm bunların arasında, bu hızlı akışın korunması için gerekli planlama yükü ise çok daha ağır.. artık önümüzdeki ayın hafta sonunun planlarını şimdiden yapmamız gerekiyor. İstanbul’da, Cumartesi akşam elleriniz cebinizde, plansız şekilde yemeğe çıkın bakalım, yer bulabiliyor musunuz.. Ya da, bir AVM’ye gidip Cuma günü gelen bir filmi izlemek isteyin.. Her şey önceden ayarlanmalı.. o kadar yoğunlaştı ki, kübra ile bir hafta sonu için , “hafta sonuna evdeyiz” planı yaptık, yaşasın!
Bu planlama konusuyla ilgili bir metod bile geliştirmişler – GTD (Getting Things Done), işleri yoluna koyma diyorum ben.. Görev listeleri, hatırlatıcılar, elektronik ajandalar, senkronize olan takvimler, maille gelen etkinlikler, sağda solda sürekli bir şey hatırlatan cihazlar. Aslında bir ara şu GTD’dan bahsetmek istiyorum, yukarıdaki RTM yazılımının bir incelemesini yazmam gerek.. neyse, şu yazıyı bir an evvel bitireyim de, daha yapılacak Dünya kadar işi var 😉