Neden Apple?

Forumların Apple ya da Mac başlıkları altında karşılaştığım sorulardan birisi de ”neden Apple ürünlerini tercih ediyorsunuz”  oluyor.

Bu konuda bir kaç cümle de ben kurmak istedim.. 

Yirmi yıllık da PC kullanıcısıyım (MS DOS 5.0 ile başlamıştım), bilgisayar başında çok vakit geçirdim diyebilirim. 

Geçen zaman ile birlikte, insanların ihtiyaçlarının ve önceliklerinin değiştiğini görüyorum.

Çoğunluğun benzer başlıklar altında belirttiği gibi Mac’e virüs girmez, çökmez, alırsanız hayatınız değişir gibi şeyler yazmayacağım.

İfade etmek istediğim şey, belki de en özet şekli ile uyum

Bundan 15 sene öncesine kadar, ya da hadi 10 yapalım, bilgisayar ile uğraşmak, Yazıcıoğlu’ndan eşe dosta sistem toplamak, işletim sistemi yükleyip ayarlarını yapmak, virüs vb. sorun olduğunda etraftakilere yardım etmek, overclock ile sınırları zorlamaya çalışmak gibi konulardan keyif alıyordum. Kaç gece sabaha kadar bilgisayar başından kalkmadan bir şeylerle uğraştığımı hatırlıyorum. Bilgisayar benim hobimdi (elbette halen öyle ancak önceliklerim değişti).

Daha önce iki bilgisayarı kıyaslarken baktığım şeyler; işlemcisi ne, kapasitesi ne, hakkındaki yorumlar ne, benchmark puanları, MHzler, MBlar vs. idi. 

Oysa şimdi, profesyonel hayatta ihtiyaç duyduğum farklı parametreler var. Örneğin taşınabilir bir cihazsa ağırlığı ne, pil süresi ne.. 

Bir de sanıyorum 90’lı yıllarda, her yeni çıkan işlemci serisinde gözle görülür bir hız farkı oluyordu. Şimdiki gibi benchmark puanlarına bakmadan, Microsoft Word ün açılış süresini kronometre ile tutarak 486 makineden Pentium serisi bir makineye geçmenin avantajını ölçebiliyorduk :) Oysa şimdi, i5 ile i7 arasındaki farkı, çok spesifik uygulamalar harici anlamak (bence) mümkün değil.. Dolayısı ile artık cihazın dış görünümü, yan ürünleri, servisi gibi pek çok konu seçiminize etki ediyor. 

Konu Apple ürünlerine geldiğinde, farklı tipteki ürünlerin bir “uyum” ile çalıştığını görüyorum. Örneğin, eşim (ki IT dünyası ile hiç ilgili değildir, doğal olarak!) ile yurt dışında iken Facetime ile görüşüyoruz, gündüz çektiği fotoğrafları akşam Apple TV den açıp bana gösteriyor ya da akşam eve gelirken markete uğradığımda ortak alışveriş listemizden alınacakları kolayca bulabiliyorum. Tüm bunları yaparken de ne bir ince ayara, ne de düzenli bir bakıma ihtiyaç duyuyorum. Özetle, istenen özellikler çalışıyor. 

İş hayatında da aynı şekilde. Artık bilgisayara format atmak istemiyorum. Çünkü her format, en az 1 haftalık adaptasyon süreci demek (tekrar kurulacak programlar, web sitelerindeki kullanıcı yetkileri, özel ayarlar, indexleme işleminin tamamlanması vb.) Windows 7 ile birlikte MS tarafının da ciddi bir stabiliteye kavuştuğunu söyleyebilirim. Yaklaşık 2 yıldır iş yerinde kullandığım notebook uma format atmadım ve gayet güzel çalışıyor. Ancak yine de Mac tercih etmeme sebep olan başlıca 10 parametreyi listeleyeyim; 

1. Öncelikli olarak air sınıfında bir cihaz bulamadım (ULV işlemcili Asus Zenbook tarzı cihazlara nedense ısınamadım, şu anda Asus notebook kullanmaktayım)
2. iCloud desteği (biliyorum PC de de control panel ile bu katılabiliyor ancak Mac tarafında OS seviyesinde sunulan bu destek çok daha başarılı) 

3. Şarj cihazı (apple cihazların hemen tamamının şarjı ve dock kablosu aynı, macbooklarda ise şarj cihazları PC lere kıyasla genelde daha küçükler) iPhone’umun şarjı bittiğinde daha hiç ortada kalmadım, mutlaka bir arkadaşımın yanında bulunuyor. 

4. MAC OS un görselliği, kesinlikle windows’dan iyi olduğunu düşünüyorum ancak bu subjektif bir değerlendirme olduğu için pek önemli değil. 

5. Diğer “i” cihazlar ile entegre çalışma, kolay senkronizasyon. 

6. Appstore üzerinden yazılım yükleyebilmek, satın alabilme ve destek alabilme (şimdi karşı çıkacaksınız, muadillerinde netten indirilen tonlarca yazılım varken neden yazılıma para verelim diye, bu ayrı bir tartışma konusu, hiç girmeyelim 😉 ) 

7. Dış mekanik tasarımın ve malzemenin (aluminyum) kalitesi (yine subjektif bir değerlendirme oldu) 

8. Tamamlayıcı ürünlerin çeşitliliği. Bugün Macbook, iPhone, iPad gibi cihazlar için binlerce çeşit kılıf, aparat, kablo vs. bulabiliyorsunuz. İster tasarıma bakın, ister fiyata, ister özelliklere.. Her tür alıcıya uygun bir seçenek mutlaka bulunuyor. 

9. Kullanım kolaylığı.. Mac uygulamalarında çok daha fazla sürükle bırak seçeneği, ya da daha etkin multi-touchpad kullanımı gibi bazı avantajlar var. PC tarafında da benzer uygulamaları gördüm ama ne yalan söyleyeyim, “kopyalandığı” belli oluyor. 

10. Son olarak bazı detaylar.. Şarj aleti üzerindeki kablo sarma tırnakları, manyetik olarak bilgisayara yapışan adaptör ucu, arkadan aydınlatmalı klavye, timecapsule ile gelen bakımsız düzenli yedekleme, bilgisayar şekerleme (Power Nap) modunda iken güncelleme yapabilme vb. 

Yukarıda belirttiğim gibi pek çok özellik artık Windows 7 ile PC lerde de mevcut ancak tasarım ve donanım ile bu özellikleri en iyi uyum içerisinde çalıştıran firmanın Apple olduğunu düşünüyorum çünkü yazdığı işletim sistemini yalnızca kendi donanımında kullandırıyor ve ona göre adapte ediyor. Windows ise piyasadaki pek çok çeşitli donanımda çalışma zorunda. 

Selamlar, 

Hasan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir